Co to vlastně aperitiv je? Jedná se o alkoholický nápoj, který se předává před zahájením jídla za účelem, aby podpořil chuť k jídlu. Slovo aperitiv pochází z Francie. Tyto alkoholické nápoje jsou přímo navržené tak, aby u konzumenta vyvolaly chuť k jídlu a připravili žaludek na příjem většího množství jídla a chuťové buňky tak, aby dokázaly vychutnat všechny chuťové komponenty, které jídlo nabízí.
Aperitivy jsou v Evropě běžně podávané, a to zejména v Itálii a Francii. Není ovšem podmínkou k vychutnání tohoto nápoje, aby po něm následoval oběd či večeře. V některých zemích je běžné, že se sejde parta přátel u dobrého aperitivu a po něm následují jen drobné chuťovky, jako jednohubky nebo slané ořechy.
Co všechno můžeme řadit mezi aperitivy?
Aperitivy mají většinou nahořklou a suchou chuť. Je to z toho důvodu, že cukr obsažený v alkoholu by vám nemusel dovolit vnímat chuť jídla, které by následovalo. Sladší nápoje se používají jako digestivy, kterým se naopak jídlo zakončuje. Digestivy bývají právě více hořké, sladké a méně kyselé. Jejich účelem je podpořit trávení po vydatném jídle. S oblibou se podávají různé koňaky, brandy, whisky nebo pálenky, jako je grapa nebo třeba ořechovka.
Aperitivy také nemají příliš velké množství alkoholu, ale najdou se i výjimky. Typické je, že aperitivy obsahují příměs bylinek, které nastartují vaši chuť k jídlu.
Pojďme se podívat na některé druhy aperitivů.
Gin
Gin se jako aperitiv typicky míchá do podoby koktejlů, jelikož se jedná o tvrdý alkohol a je třeba ho zjemnit. Velmi oblíbená kombinace je gin s tonikem.
Suchá vína
Jedním z nejtypičtějších aperitivů jsou suchá vína, a to jakéhokoliv druhu. Může se podávat šumivé nebo zcela bez bublinek.
Campari
Asi nejslavnější aperitiv vůbec. Jedná se o lihovinu červené barvy, která pochází z Itálie. Má velmi výraznou hořkou chuť a s oblibou se přidává do koktejlů.